Mannermainen rytmiorkesteri

Aninkaisten Sävel – Mannermainen rytmiorkesteri soittaa maailmansotien välisen ajan rytmimusiikkia niinkuin sitä tuolloin soitettiin tanssisaleissa ympäri Eurooppaa ja Pohjois- Amerikkaa.

Taustatietoa:

Hiljan itsenäistyneessä Suomessa tehtiin tuttavuutta suuren maailman uusien musiikkityylien kanssa – ilmaantuipa sellaisia ihmesoittimiakin kuin saksofoni ja banjo. Uudet tuulet puhalsivat hienostoravintoloissa, hotelleissa, elokuvateattereissa ja lopulta myös laitakaupungin ja maaseudun tanssilavoilla. Jazz rantautui ensimmäisenä Helsinkiin, mutta pian myös läntisille tuulille aina avoimeen Turkuun. Seuraelämää leimasi ensin kieltolaki, sitten talouskriisi ja lopuksi myös yhä kiristyvä kansainvälinen tilanne.

 Aninkaisten Sävelen ohjelmisto koostuu tuon traagisesti päättyneen, mutta myös värikkään ja iloisen ajan edustavista iskusävelmistä. Tätänykyä 15-jäseninen orkesterimme on perustettu syksyllä 2008. Pyrkimyksenämme on tavoittaa sotien väliselle aikakaudelle luonteenomainen, kaihoisasti svengaava orkesterisointi. Käytämme sekä tuolta ajalta peräisin olevia että orkesteria varten tyylinmukaisesti laadittuja uusia sovituksia. 

Haluamme tuoda tanssi- ja viihdemusiikkiin takaisin ominaisuuksia, jotka sillä vielä tuolloin oli mutta jotka nykyiset euro- ja suomipoppi ja humppa ovat turhana ylellisyytenä karsineet. Niitä ovat esimerkiksi solististen, sektio- ja yhteissoitto-osuuksien vaihtelu, dynamiikka ja agogiikka (tempon vaihtelu), mielenkiintoiset johdannot ja väliosat. Soittajamme ovat solistisia pitkän linjan fox-miehiä Turusta ja lähiseuduilta.  

Orkesterin nykyinen kotipaikka löytyy Turun Aninkaisten mäestä, josta innoittavat kipinät ovat levinneet kaupunkiin ja Suomeen aikaisemminkin. Käytämme musiikkimme tuottamiseen huippuluokan akustisia soitto-instrumentteja: kornetteja, saksofoneja, klarinettia, pasuunaa, viulua, pianoa, kontrabassoa, rumpuja, kitaraa, banjoa ja lauluääniä. Jos kaikkiin kappaleihin ei ole suomenkielisiä sanoituksia aikaisemmin ymmärretty tehdä, vastaa uudesta laululyriikasta hovirunoilijamme Jalo Säde. Orkesterimme jäsenet ovat siviiliammateiltaan opettajia, tutkijoita, professoreita, muusikkoja, yrittäjiä ym. sekatyöläisiä.